Roma

Papa’nın gizli kaçış yolu Passetto di Borgo

6 Mayıs 1527’de Roma’ya 35.000 paralı asker ve askerden oluşan bir ordu gelmiş, Vatikan‘daki Papa, kendisini Luther sonrası uluslararası reform politikalarının yanlış tarafında bulmuş ve Aziz Petrus Bazilikasına sığınmıştır. Şehri savunmak için sadece küçük bir yerel milis ve Papa’nın özel İsviçreli Muhafızları vardı.

Savunmanın başarısız olması ve akıncıların şehre girmesiyle, İsviçreli Muhafızlar, Papa VII. Clement’i nadiren kullanılan, en kötü senaryo olan kaçış yoluna, Castel Sant’Angelo‘ya giden 875 metrelik girişten içeri sokmuştur. Papa geçişten kaçarken, istilacıların bazıları bazilikaya girdi ve İsviçreli Muhafızlarla mücadele etti. O

Basilica di San Pietro Vatican Rome Pope's Swiss guard
San Pietro kilisesi girişinde nöbet tutan Papa’nın İsviçreli muhafızlarından birisi, Vatikan

gün görev yapan 189 İsviçreli Muhafız arasından sadece 42 kişi hayatta kaldı. Şehir hızla düştü ve şehir yağmalanırken Papa bir ay kalede tutuklu kaldı. Roma nüfusunun 55.000’den 10.000’e düştüğü, halkın öldürüldüğü ya da kaçtığı bildirildi. Yüksek miktarda fidye ödedikten ve bir beş ay daha hapiste tutulduktan sonra, Papa sonunda bir seyyar satıcı kılığında gizlenmiş olarak Orvieto’ya kaçmıştır.

Passetto de Borgo

Passetto de Borgo eski sur duvarı gibi görünmekteyse de aslında hala tepedeki gizli bir geçidi gizlemektedir. Duvarın ilk inşaatı 850 gibi erken bir tarihte başlamıştır, ancak şu anki hali 1277’de oluşturulmuştur, daha sonra 1492’de Borgia Papa  Alexander tarafından iki yıl içinde istilacı Fransızlardan kaçmak için avantaj elde etmesi için genişlemiş ve tamamlanmıştır. Son papalık kaçışından bu yana geçen yıllar boyunca Passetto ziyaretçilere kapalı kalmışsa da İsviçre Muhafızları her zaman başka bir acil durum olması durumunda Papa için her zaman bir anahtar hazır tutmaktadır. 2000 yılında, Papa’nın yıldönümü, Passetto yenilenmiş ve geçici olarak yeniden açılmıştır. Şimdi her yaz sınırlı bir süre ziyaretçilere açılıyor. Vatikan’ın İsviçreli Muhafızları, her yıl 6 Mayıs’ta yeni askerler göreve başladığında 1527’nin kahramanlarını onurlandırmaktadır.